
När Mary Pickford var som mest populär i början av förra seklet, så sågs hennes filmer antagligen av så många som tolv miljoner människor. Om dagen.
Fotografi från 1914. Mer i radioprogrammet STIL.
–
Men är det sant att Mary verkligen åt rosblad eller inte? Skulle en framgångsrik skådespelare (och smart affärskvinna) äta rosblad för att bli än vackrare? Av fåfänga?
Ja, kanske. Eller så är det sången av Katie Melua som gjort att myten fått spridning. Med vispad äggvita och strösocker kan man kandera rosenblad; det blir säkert godare, åtminstone sötare.
Om du köper rosor så har jag fått lära mig att man ska snitta om dem med en vass kniv, ha varmt vatten i vasen och inte placera dem intill en fruktskål – för att frukterna avger gasen etylen.
Rosor i trädgården? Min ömma moder brukar påminna om att beskära rosbuskarna »när björklöven blivit stora som musöron«, dvs inte för tidigt på våren. Vi har några stackars plantor som fanns när vi flyttade in, säkert planterade redan på 60-talet. Vartannat år eller så, kan en stor, gulvit ros slå ut. Den borde inte kunna bli så vacker med tanke på hur halvvissen rotknölen ser ut, men vissa somrar så händer det. Om inte rådjuren käkat upp knopparna, förstås.
Och det går inte att inte tänka på Gertrude Stein när man tänker på rosor en längre stund.